Projecten omzetten naar succesvolle projecten

In de afgelopen periode heb ik op verschillende locaties weer mogen zien hoe het bedrijfsleven vastzit in een standaard methodiek m.b.t. het opzetten van projecten en alle ‘Lessons Learned’ ten spijt, veel projecten worden nog steeds vanuit een Plan van Aanpak opgezet, waarbij IT nog steeds in the lead is. Deze aanpak is een van de redenen waarom projecten mislukken. Dus hoe moet je projecten omzetten naar succesvolle projecten?

Projecten zijn eigenlijk wensen en deze worden vanuit de business geïnitieerd. Daarom moet de business ook de eigenaar en de auteur zijn van een business case, dan wel een change. Dat zij hierbij input nodig hebben van IT, dat mag duidelijk zijn. Dat een projectmanager de business helpt met het invullen van een business case, ook logisch. Maar de business zit aan het stuur. Waarom?

Geen enkel bedrijf heeft bijvoorbeeld een Exchange server nodig heeft. Een bedrijf heeft wel behoefte aan digitale en snelle communicatie met, mogelijk, een archief component en die communicatie kan per afdeling verschillend zijn qua behoefte.

IT zal een Exchange server inrichten en opleveren, dat was niet de vraag van de business en het project is dan niet succesvol.

Ook heeft geen enkel bedrijf behoefte aan servers met opslag voor data. Een bedrijf heeft wel een veilige omgeving nodig voor data en de bedrijfskritische informatie, waarbij continuïteit, security, GDPR en 24/7toegang vanuit verschillende locaties en systemen een rol spelen.

Simpel, maar krachtig

Er zijn veel methodieken beschikbaar, maar laten wij vandaag een project starten vanuit de logische gedachte van Walter Shewart en William Deming. De business in control en bij iedere stap denken wij na over wat wij willen, hoe wij het willen en hoe wij dit blijven controleren op het gewenste resultaat. Ieder bedrijf zou dan kunnen starten met de volgende zaken en dan ook nog eens in de gegeven volgorde:

Strategie > toegevoegde waarde > scope > sturing > deliverables > resources > planning > budget > Borging.

Voeg daar dan de kennis nog aan toe dat grote projecten eerder gedoemd te zijn te ontsporen dan kleine(re), deel daarom grote projecten op in een aantal kleinere, dan zou het aantal IT projecten per direct een stuk lager zijn, het aantal business projecten sterk groeien en de kans op succesvolle projecten sterk toenemen.

Dit artikel lezen op LinkedIn, klik hier.

Mark Donkersloot is Senior project manager en Information-& Process consultant bij Informagency en beschikt over >20 jaar consultant en projectmanagement ervaring. Als onderdeel in zijn Executive Master IT Governance & Assurance onderzocht Mark de succes- en faalfactoren in ICT projecten in Nederland en de verhouding met Amerikaanse projecten.

<< Terug